Літня вітамінізація з грядки. Поради дієтолога.
Літо чудова пора! Пора квітів, сонечка та смачного врожаю. Особливо чарівною ця пора року є у дитинстві, коли дерева здаються велетнями, а прості справи перетворюються в дивовижні пригоди.
От і ми, користуючись початком літнього сезону пропонуємо вам зайняти ваших маленьких «чомучок» цікавою справою – вирощуванням овочів на городі.
Перед посадкою городу почитайте з дітками казки про «родичів гарбузових», покажіть картинки та розкажіть, де ви посадили корисні вітамінчики. Разом с дитиною доглядайте свій город. А якщо города немає, пограйте вдома з овочами, проявіть фантазію.
Чудово якщо дитина буде інколи допомагати вам на кухні - помити овочі або фрукти, розложити по контейнерам, порвати листя салату.
Поради дієтолога.
1. Щоб зберегти в овочах максимальну кількість вітамінів потрібно чистити на нарізати їх безпосередньо перед вживанням.
2. Для салатів буряк, морква, картопля відварюються в шкурці.
3. Зелень додавайте в страви перед подачею на стіл.
4. Діти люблять соки, тому готуйте овочеві та фруктові соки та пюре.
5. Щоб замаскувати овочі можна додавати їх у салати, піцу, запіканку, пудінги, змішувати із фруктовими соками.
6. Спробуйте приготувати чудові та ніжні запечені страви з сиром кисломолочним та овочами або фруктами, рибу з овочами, грінки з вітамінчиками з грядки.
7. Щоб страви з овочем мали привабливий вигляд – відварюйте овочі на пару.
8. Важливим фактором позитивного сприйняття страви є подача, форма нарізки та можливість вибору.
9. Рекомендовано накормити дитину спочатку овочами, а потім переходити до основної страви.
10. Слідкуйте щоб на столі були не тільки такі смаколики як печиво та цукерки, а й нарізка з фруктів та овочів. Це смачно, та дуже корисно.
Смакуйте літні вітаміни та будьте здорові та щасливі!!!
Увага! Кліщі!
В теплу пору року прогулянки на свіжому повітрі стають довгими та частими. Провести чудовий день можна в сквері, парку, на озері, у лісі, а може й на городі у бабусі.
Але під час прогулянки слід бути обережними, тому що існує великий ризик «підчепити» кліща. Слід пам’ятати, що кліщі дуже полюбляють високу траву, листяні та хвойні ліси. Тому візьміть собі на примітку наші прості та корисні поради.
Як захиститися від нападу кліщів.
1. Одягайте на прогулянку світлий одяг, який щільно прилягає до тіла. Бажано щоб рукава були довгими, а ноги максимально закритими. Голову покрийте головним убором.
2. В аптеці придбайте репеленти (засоби для відлякування кліщів) та нанесіть на одяг.
3. Під час прогулянки не слід лізти в чагарники, краще вибирати стежки.
4. Після прогулянки слід оглянути одяг та відкриті ділянки тіла. Якщо на прогулянку ви брали із собою домашню тваринку, обов’язково огляньте її.
5. Одяг після прогулянки слід ретельно оглянути, випрати та випрасувати. Залишати одяг біля ліжка, або спати в ньому не допустимо.
Як виглядає кліщ.
Кліщ має розмір від 2 до 4 міліметрів. Кліщ схожий на павучка темно-коричневого кольору. Після того як кліщ закріпиться на шкірі та насмокчеться крові, він збільшиться в розмірі в два – три рази.
Кліщ виділяє знеболювальну речовину, тому відчути біль під час укусу та вчасно зреагувати може тільки людина з низьким больовим порогом.
Кліщі це переносники кліщового енцефаліту, саме тому так важливо не допустити укусу. Звичайно не всі кліщі заражені інфекцією, але ризик дуже великий. У разі укусу потрібно негайно видалити кліща, помістити його в ємність та передати на діагностику у лікарню.
Що робити якщо до тіла присмоктався кліщ.
1. Негайно звернутися в травпункт або в мед.заклад, щоб видалити кліща та обробити місце укусу.
2. Звернутися до лікаря-інфекціониста.
3. Протягом двох тижнів слідкувати за самопочуттям, вимірювати температуру.
Що робити якщо не має можливості звернутися за медичною допомогою.
Кліща потрібно видалити самостійно. Це треба робити дуже обережно, щоб не розчавити його.
Пальці обгортають серветкою і почитають розхитувати кліща. Замість пальців можна взяти пінцет або зробити петлю з нитки. Рухи мають бути повільними, щоб тіло було видалено разом із хоботком. Якщо хоботок залишився у ранці, потрібно видалити його за допомогою стерильної голки.
Після видалення кліща ранку обробляють 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.
24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульозом
24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульзом. Всесвітня організація охорони здоров'я, починаючи з 1993 року, постійно проводить заходи, що привертають увагу суспільства до цієї проблеми.
Мета проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом це інформування населення про глобальну епідемію туберкульозу та активна профілактична робота. Цей день називають Днем білої ромашки.
24 березня 1882 року німецький вчений мікробіолог Роберт Кох повідомив світу про відкриття збудника туберкульоза. В ті часи туберкульоз був хворобою від якої помирала велика кількість людей. Винахід Роберта Коха дав поштовх для створення туберкуліну – вакцини з ослаблених мікобактерій туберкульозу. Завдяки туберкуліну, діагностика туберкульозу отримала дієвий спосіб виявлення інфекції. Завдяки випробовуванням та вдосконаленню медичної фармації та мікробіологічних досліджень вчені створили вакцину від туберкульозу.
Нажаль туберкульоз це національне лихо. По данним ВООЗ третина всього населення світу інфікована туберкульозом.
В цій публікації ми зібрали питання та відповіді про цю хворобу.
Які шляхи зараження туберкульозом?
Туберкульоз – це інфекційна хвороба, яка викликає запальні процеси в легенях та інших органах людина. Джерелом інфекції є хвора людина або тварина.
Крапельки мокротиння, що виділяє хвора людина або тварина у повітря при кашлі, чханні повітряним шляхом легко передаються від хворої людини до здорової. У разі, якщо мокрота попала на предмети побуту, підлогу, стіни, мікобактерії можуть зберігатися на їх поверхні протягом шести місяців.
У разі вживання у їжу продуктів від хворої тварини можна наразити себе на небезпеку. Тому важливо дотримуватися правил захисту та гігієни при догляді за домашніми тваринами та вживати продукти, які пройшли гарну термічну обробку – м'ясо та яйця слід відварювати, молоко вживати після кип'ятіння.
Симптоми туберкульоза:
· Кашель, що триває більше трьох тижнів;
· Температура 37 С та вище протягом тижня;
· Слабкість;
· Рясне потовиділення вночі;
· Надмірна втрата ваги.
Хитрі палички Коха можуть потрапити в організм, але не будуть проявляти себе роками. Та як тільки організм опиниться в несприятливих умовах, вони можуть почати свою діяльність, створюючи очаги запалення в організмі людини.
Несприятливі чинники, які збільшують ризик захворювання:
· Неповноцінне харчування;
· Погані житлові умови;
· Низька санітарна культура населення, вживання алкоголю, куріння;
· Низька якість питної води;
· Стреси, недосипання;
· Зниження опірності організму через гостру хворобу або хронічне захворювання.
Що можна зробити, щоб захистити себе від туберкульозу:
· Дотримуватися режиму гігієни та санітарії;
· Відповідально ставитися до свого здоров'я – не палити, раціонально харчуватися, дотримуватися питного режиму, один раз на рік проходити ФЛГ обстеження та огляд лікаря;
· Дотримуватися здорового способу життя.
Лікування туберкульозу:
В теперішній час мікобактерії туберкульозу стали стійкими до медикаментозних препаратів. На ранній стадії лікування туберкульозу має високу ефективність. Саме тому так важлива діагностика та своєчасно звернення до лікаря.
Профілактика туберкульозу:
· Відмова від шкідливих звичок;
· Не допускати скупчення пилу, слідкувати за чистотою приміщення;
· Щоденно проводити вологе прибирання приміщення;
· Провітрювати приміщення не менше трох разів на день;
· Не чистити в кімнаті верхній одяг та взуття;
· Мити руки після входу в оселю, перед їжею;
· Дотримуватися режиму харчування, вживати в їжу тільки кип'ячене молоко;
· Відмовитися від покупок на стихійних ринках епідідеміологічно значимих продуктів – м'яса, молока, яєць;
· Дотримуватися порад щодо здорового спосібу життя;
· Займатися спортом;
· Знаходити час для прогулянок на свіжому повітрі;
· Дотримуватися режиму праці та відпочинку;
· Один раз на рік проходити Флг обстеження легенів;
· Боротися із стрессом;
· Загартовувати свій організм.
Хворіють та туберкульоз люди різного віку та статі, бідні та багаті. Кожному з нас потрібно усвідомити цю проблему, та докладати максим зусиль, аби захистити себе від невидимого ворога.
Кожен в нашому суспільстві має усвідомити масштаби проблеми, та робити все, аби запобігти розповсюдженню інфекції. Бережіть себе, бережіть своїх близьких, бережіть оточуючих вас людей. Вірю що ми зможемо запобігти цій хворобі, кожен громадянин нашої прекрасної, квітучої, неймовірно красивої матінки Землі!
Актуальні питання вакцинації
Існує багато захворювань інфекційного та неінфекційного характеру від яких не існує ефективного лікування. Тому на питання чи варто робити дитині щеплення, відповість кожен, хто розуміє що таке поліомієліт, правець, туберкульоз, дифтерія, кашлюк, кір. Вакцинація це ефективний метод профілактики.
Згідно статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» держава гарантує кожній людині право на захист здоров’я. В Україні вакцинація безкоштовна (стаття 8). Цей факт ми сприймаємо природно, але в багатьох країнах світу люди роблять щеплення за свій кошт.
Вакцинувати дитину чи ні – це найболючіше питання для батьків. З одного боку кожен дорослий розуміє, що в світі існує реальна небезпека підхопити інфекцію, з іншого боку в душі піднімаються страхи за наслідки, які можливі після проведення вакцинації.
Спираючись на ресурси медичного журналу « Медична сестра ДНЗ» та на власний досвід роботи з дітьми, я розповім вам те, на що слід звернути увагу під час вирішення питання вакцинації дитини.
Вакцинація є обов’язковою для кожної людини, яка перебуває в соціумі. Діти, які не мають щеплень, не можуть відвідувати дитячі заклади освіти. Винятком стають ті, хто мають медичні протипоказання. У статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та у наказі МОЗ України №595 від 16.09.20011 року вказаний перелік протипоказань до проведення щеплень та умови, за яких не вакцинована дитина може відвідувати дитячий заклад освіти.
Стаття 9 Закону «Про освіту» зазначає, що в разі необхідності освіта може бути дистанційною або домашньою. Кожна дитина має право на освіту, та в разі складної епідеміологічної ситуації діти без щеплень можуть бути переведені з очної форми навчання на дистанційну.
Якщо перевернути сторінки історії на 200 років назад, можна знайти дуже сумні факти про неможливість уберегтися від інфекційних хвороб. Епідемії уносили тисячі життів…
У 18 столітті Луї Пастор винайшов вакцину від віспи та сказу. У 20 столітті вчені розробили щеплення від туберкульозу, гепатиту, поліомієліту, кору, краснухи, паротиту, дифтерії.
Завдяки щепленням вдалося захистити мільйони життів, сформувати колективний імунітет. Нажаль, саме завдяки ефективності щеплення у багатьох батьків стали виникати питання щодо доцільності його проведення.
Принцип дії вакцини в тому, що в організм вводяться ослаблені або вбиті збудники інфекційних захворювань і організм починає виробляти спеціальні речовини для знищення інфекції. Завдяки опору організму формується імунітет. Для закріплення дії вакцини призначають повторне введення або ревакцинацію. У кожній країні складений свій календар щеплень. За умови своєчасно проведеної вакцинації людина отримує максимальний захист від інфекцій.
Щеплена людина, звичайно, має більший захист чим не вакцинована. Навіть якщо людина захворіє, інфекційна хвороба буде протікати в легкій формі, без ускладнень.
Підготовку до щеплення та вакцинацію слід проводити розсудливо. Зверніть увагу на вимоги до стану здоров’я дитини у день щеплення:
· у дитини відсутній нежить
· у дитини немає проносу
· відсутні висипання на шкірі
· температура тіла не підвищена.
Вакцинація – це навантаження на імунітет. Саме тому в момент щеплення людина має бути здоровою. Це допоможе імунітету чинити опір інфекції та працювати над створення антитіл. Підготовка до вакцинації та відстеження стану здоров’я дитини є запорукою успішної підготовки до вакцинації.
Після вакцинації в місці ін’єкції (особливо АКДП) виникає почервоніння та набряк. Це місцева реакція, яка свідчить про процеси роботи імунної системи. Не слід панікувати, потрібно звернутися до лікаря. Як правило, дитячий лікар призначає курс антигістамінних препаратів та дає рекомендації, щодо догляду за місцем ін’єкції.
Маю надію, що ця стаття допоможе знайти відповіді на питання, щодо вакцинації та стане вам у нагоді під час підготовки до щеплень.
Корисні правила щодо організації харчування
Маленька дитина потребує раціонального харчування. Від батьків залежить наскільки якісним, корисним та збалансованим буде раціон дитини. Ми розробили прості та дуже корисні правила, які стануть в нагоді при організації харчування дитини вдома.
ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ ВДОМА:
1. В щоденному раціоні дитини мають бути вода, білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні солі.
2. Розділіть прийоми їжі (сніданок, перекус, обід, вечеря, друга вечеря), дотримуючись інтервалів в 3 години. Привчайте вашого малюка, що прийом їжі буде через певний час та не підгодовуйте в проміжках. Це дуже важливо, тому як дозований прийом їжі позитивно впливає на роботу кишково-шлункої системи та процесу травлення.
3. Перед прийомом їжі обов’язково розкажіть про користь страви, з яких продуктів її приготували.
4. Зазвичай існують стандарти, щодо розміру порції. Перші страви від 200 до 250 мл, каші 100 гр, стави з м’яса або риби 70 гр, салати 40 гр, напої 200 гр. Але якщо дитина не може з’їсти порцію, не слід наполягати. Дуже важливо, щоб під час прийому страв дитина відчувала радість та задоволення.
5. Не докоряйте дитині тим, що вона мало з’їла супу чи салату, чи багато поласувала солодощами. Негативними коментарями можна зашкодити формуванню психіки, викликати страхи та агресію.
6. Щодня працюйте над формуванням навичок гігієни у дитини. Привчайте сідати дитину за стіл чистою, охайною. Мийте руки перед прийомом їжі, та після.
Постійно повторюйте прості правила етикету – вміння користуватися ложкою, виделкою, серветкою.
7. Сервіровка стола, естетика подання страв дуже важливі у формуванні культурного харчування.
Правила поведінки під час прийому їжі ви можете проговорювати, та подавати особистий приклад. Їжу слід добре пережовувати, кусочки мають бути не занадто великими, пережовують їжу із закритим ротом. Розмовляти під час прийому їжі не можна ні в якому разі.
8. Занадто гарячи чи холодні страви негативно впливають на емаль, та викликають проблеми із травленням.
9. Купуючи фрукти та овочі, рекомендуємо вам вибирати саме ті, які ростуть в вашому регіоні.
10. Під час приготування страв використовуйте йодовану сіль. Вона надзвичайно корисна для дітей та дорослих.
11. Пам’ятайте про продукти які несуть небезпеку здоров’ю дитини:
· продукти глибокої заморозки;
· гриби;
· недостатня термічна обробка м’яса, риби;
· сира вода, молоко;
· продукти, що швидко псуються та неправильно зберігаються, мають строки на межі терміну використання;
· солодкі газовані напої;
· страви із великим вмістом солі, цукру, консервантів.
12. Готову їжу слід зберігати щільно закритою. Важливо дотримуватися умов та термінів зберігання готових страв.